Lasersnijden en -graveren

Crea Laser is in het bezit van een Epilog Mini 24. Met deze lasermachine kunnen diverse materialen kwalitatief hoogwaardig gesneden, gegraveerd en gemarkeerd worden.

Hoe werkt het?

Lasersnijden
Een lamp zet energie om in licht, maar ook in warmte. Denk bijvoorbeeld aan een infraroodlamp die o.a. gebruikt worden in sauna's en tegen spierpijn. Een lasermachine werkt, kort uitgelegd, met hetzelfde principe. Waar het op neer komt, is dat een lasermachine een dun straaltje licht uitzendt, heel sterk en geconcentreerd. De laserstraal is zo intens, dat het materiaal waarmee het in aanraking komt niet verbrand, maar direct verdampt. Wat achterblijft is een perfect strakke snijlijn. Zo kan je iedere gewenste vorm uitsnijden uit het materiaal (aangestuurd door software op de computer).

De vrijgekomen damp kan in sommige gevallen, bijvoorbeeld bij hout, weer neerslaan op het materiaal, waardoor de zogenaamde 'licht gebrande look' ontstaat. Bij het snijden (en graveren) van materiaal kan er ook geur vrijkomen. De geur van lasergesneden en -gegraveerd hout laat zich bijvoorbeeld het beste omschrijven als 'open haard'. Sommige mensen vinden deze geur prettig en anderen niet, maar het wordt sowieso minder naar verloop van tijd. Bij glas is dit bijvoorbeeld weer helemaal niet van toepassing. Ieder materiaal reageert anders op de laserstraal.

Er zitten wel limieten aan de dikte van het materiaal. Hoe meer moeite de lasermachine moet doen om door het materiaal heen te komen, hoe donkerder de snijlijnen worden. Wil jij weten hoe dik jouw materiaal mag zijn om gesneden te kunnen worden? Neem dan 
contact met mij op.

Graveren
Een tekst of afbeelding in een bepaald materiaal graveren werkt eigenlijk precies hetzelfde als lasersnijden. Het enige verschil is dat er door het gebruik van minder vermogen minder diep gegaan wordt. Dus in plaats van door het materiaal heen te snijden, verdampt alleen de bovenlaag van het materiaal.

Markeren
De CO2-laser van Crea Laser kan geen blanke metalen en bijvoorbeeld roestvrijstaal snijden en graveren. Daar heb je een ander soort lasermachine voor nodig, Deze materialen kunnen wel gemarkeerd worden als ze gecoat worden met een speciale oplossing. Zo kan je toch teksten en afbeeldingen duurzaam op het materiaal krijgen. Crea Laser werkt met een spray die een zwarte markering achterlaat op het materiaal.

Materialen

Hieronder vind je een overzicht van materialen die gesneden, gegraveerd en/of gemarkeerd kunnen worden, maar deze is nog niet compleet. Staat jouw materiaal er niet tussen en wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan contact met mij op. 

 

Materiaal

 

 

Graveren

 

 

Snijden

 

Hout

X

X

Acryl

X

X

Glas

X


Leisteen

X


Keramiek

X


Delrin

X

X

Leer

X


Marmer

X


Mat karton

X

X

Melamine

X

X

Mylar

X

X

Spaanplaat

X

X

Rubber

X

X

Houtfineer

X

X

Glasvezel

X

X

Geverfde metalen

X


Tegels

X


Kunststof (geen PVC of vinyl)

X

X

Kurk

X

X

Corian

X

X

Geanodiseerd aluminium

X


Roestvrij staal (ongecoat!)

*


Messing

*


Titanium

*


Blanke metalen

*


* CO2-lasers kunnen blanke metalen markeren als deze worden gecoat met een oplossing voor metaalmarkering.

Technische specificatie

  • Graveeroppervlak: 61 x 30,5 cm
  • Maximale materiaaldikte: 14 cm of 20,3 cm met een graveeroppervlak van 59,7 x 29,8 cm
  • Laserwattage: 30 watt
  • Laserbron: metalen CO2 laserbuis (digitaal gecontroleerd en luchtgekoeld)
  • Inclusief 'roteermodule' waarmee cilindervormige voorwerpen gegraveerd kunnen worden (bijv. flessen, glazen, zaklampen).

Tarieven

Crea Laser levert voornamelijk maatwerk. De tarieven zijn afhankelijk van het soort opdracht en de grootte van de order. Wil je graag iets door Crea Laser laten maken/bewerken? Neem dan gerust contact op voor een geheel vrijblijvende offerte of een indicatief kostenoverzicht. 
E-mailen
Bellen
Instagram
LinkedIn